Verzetsstrijders

Wiel Grooten (26)

Geboren 4 mei 1918 in Bocholtz. Hij zou op 5 september 1944 zijn gefusilleerd in concentratiekamp Vught.

De familie Grooten-Weustenrade van de Prickart in Bocholtz was eind jaren dertig al actief om uit Duitsland ontsnapte Franse krijgsgevangenen een onderkomen te bieden en via een hulplijn naar Frankrijk terug te loodsen. Op die wijze rolden de zonen Joep (Juup) en Wiel ook in het verzet, temeer toen de Duitsers bezit namen van ons land. Joep was daarbij militair geschoold. Uit tactisch oogpunt spreidde hij zijn verzetsactiviteiten uit naar Nijmegen en Kerkrade.

Wiel legde zich toe op een speciale rol in het verzet, namelijk die van de grenspassage. Hij maakte deel uit van de verzetsgroep, het zogenaamde ‘Aussenministerium’, die tewerkgestelde Nederlanders of gevluchte krijgsgevangenen of piloten hielp Duitsland te ontvluchten. Daarbij hielp Wiel ze daadwerkelijk de grens over te vluchten, doorgaans ’s nachts in het Langveld en met hulp van de elektriciteitsdraden als oriëntatiepunt. Door zijn werk in een Akense machinefabriek had hij een ideale dekmantel om zelf de grens te passeren zonder argwaan te wekken.

De groep merkte dat aanvang 1944 steeds meer mensen van de route gebruik maakten. Aanvang mei ging het mis bij de grenspassage van een werkstudent; Wiel Grooten, zijn neef Huub Tummers in Haaren-Aken en Wiel Beckers uit Gemmenich werden opgepakt. Ze belandden in een kampje in Aken en werden indringend verhoord. Grooten werd later overgeplaatst naar de gevangenis in Maastricht en kwam vervolgens in kamp Vught terecht. Vermoedelijk is hij daar begin september gefusilleerd, toen de Duitsers met fusillades en deportaties het kamp wilden ontruimen voordat de geallieerde bevrijders er zouden arriveren.

Desondanks zou hij gesignaleerd zijn in het kamp Sachsenhausen, waarnaar veel mensen uit Vught werden afgevoerd. Toen daar de Russen naderden is ook dit kamp grotendeels ontruimd met dodenmarsen ten gevolg. Niet uitgesloten is dat Wiel Grooten als kundig machinebankwerker door de Russen meegenomen kan zijn om hun eigen defensie-industrie op te bouwen. Het is bekend dat ze daar ook concentratiekampoverlevenden toe gedwongen hebben. Het definitieve lot van Wiel Grooten is dus niet bekend.