Verzetsstrijders

Huub Hamers (23)

Geboren 16 april 1921 in Simpelveld. Woonachtig aan de Stationstraat. Op 29 december 1944 overleden in concentratiekamp Sachsenhausen.

Huub was de oudste zoon uit de kinderrijke ondernemersfamilie Hamers-Beckers, die aan de Stationsstraat een groothandel in koloniale waren met magazijn exploiteerde. Huub ging studeren in Delft en maakte daar al vroeg kennis met het verzet en met de repressieve maatregelen van de Duitsers tegen Joodse hoogleraren. Hij besloot daarom de door de bezetter van de studenten verlangde loyaliteitsverklaring niet te tekenen. Op grond daarvan werd hij in Duitsland bij de Reichswerke Hermann Göring in de buurt van Braunschweig tewerkgesteld. Daaraan wist hij zich te onttrekken, waarna hij meerdere studenten uit Duitse fabrieken hielp ontvluchten.

Hij belandde terug in Simpelveld waar hij deel ging nemen aan het illegale werk van de organisatie voor onderduikers. Met de bedrijfsbus vervoerde hij onderduikers, maar ook ontsnapte krijgsgevangenen of gestrande piloten naar hun onderduikadressen. In het bedrijfsmagazijn had hij verboden kranten en een vuurwapen verborgen. Zijn medestudent Jean Beaumont uit Maastricht zat er eveneens ondergedoken, terwijl er ook een Joods jongetje een tijdje verbleef. Huub zat tot over zijn oren in het verzet. Hij werd begin juli rayonleider van het district Gulpen, waar Simpelveld onder viel.

Een paar weken ging het bij de Klap van Wittem helemaal mis. Huub zou die dag een Duitse onderofficier helpen onderduiken. Samen met Sjeng Bisschoff werd hij gevangen genomen. Die dag werden nog meer verzetsmensen uit het district opgepakt. Ze verbleven in de gevangenis van Maastricht, waar de verhoren plaatsvonden. Van daaruit wist Huub op wc-papier nog een lange brief aan zijn ouderlijk gezin uit de gevangenis te laten smokkelen.

Hierna kwam hij in Vught en van daaruit aanvang september in het kamp Sachsenhausen bij Berlijn. Daar moesten de gevangenen keihard werken onder loodzware omstandigheden. Huub Hamers overleed er door alle ontberingen op 29 december 1944 in de ziekenboeg.