Het wordt een gezellige kern, met de Wilhelminastraat als hart van het plan, met terrasjes, water en groen. Dat geeft de leefbaarheid in het dorp een stevige impuls en biedt nieuwe kansen voor onze ondernemers.

Op 6 april 2021 zijn de werkzaamheden voor de revitalisering van de kern Bocholtz gestart. Het plan en ontwerp zijn gemaakt in samenwerking met de directe omgeving. Bureau Verbeek en RA+ hebben vormgegeven aan het ontwerp. BLM Wegenbouw is door de gemeente op kwaliteit geselecteerd voor de uitvoering van het werk. Wethouder Wiel Schleijpen gaf het startsein voor de uitvoering.

In dit filmpje, gemaakt door de Regio Parkstad, verhaalt wethouder Wiel Schleijpen welke uitgangspunten aan de basis stonden voor de aanpassingen aan de dorpskern Bocholtz. Ook Bakker Dreessen is blij met het nieuwe straatbeeld.

Eén jaar later kijken we terug op een zeer geslaagde uitvoering van het werk en een mooi resultaat. In bijgaande fotoreportage nemen we u mee door de verschillende fasen van het project. De fotoreportage is gemaakt door Calvin Schijns, stagiair en afstudeerder bij BLM Wegenbouw.

1. De Pomerio

De werkzaamheden zijn gestart aan de Pomerio. De fraaie vijverpartijen in de parkachtige omgeving maken functioneel deel uit van het afgekoppelde regenwatersysteem.

2. Bongerdplein

Het Bongerdplein voorziet in zowel parkomgeving als extra parkeergelegenheid. Wandelpaden worden door bruggetjes speels met elkaar verbonden.

3. Bongaarderweg

De Bongaarderweg lijkt op het eerste gezicht een gewone woonstraat. De brede goot in het midden van de straat verraadt dat ook hier het regenwater duurzaam gescheiden wordt afgevoerd.

4. Julianastraat

De Julianastraat is een voorname ontsluiting en is ook als zodanig ingericht. Het brengt tevens de noordelijke entree voor de kern van Bocholtz duidelijk herkenbaar in beeld.

5. Wilhelminastraat

De Wilhelminastraat is opgewaardeerd tot een fraai langgerekt plein. Het afgekoppelde regenwater stroomt zichtbaar door de brede goot, ook wel de ‘blauwe ader’.

6. Pergola Wilhelminastraat

De pergola en het waterkunstwerk maken het aantrekkelijk om te verblijven aan het Wilhelminaplein. Wederom speelt de beleving van het water een belangrijke rol.

7. Hellingtuin oost

Naast het Wilhelminaplein is een groene hellingtuin gerealiseerd met een mooie dwarsverbinding naar Gasthof.

8. Hellingtuin west

De fraaie trappartij en hellingtuin zorgen voor een aantrekkelijke verbinding tussen de Kerkstraat en de Wilhelminastraat.

9. Kerkstraat

De Kerkstraat is voorzien van gebakken- en natuursteen verhardingsmaterialen. De aanplant rondom het beeld en de groene hellingtuin markeren de dwarsverbinding met de Wilhelminastraat.

10. Pastoor Neujeanstraat

De omgeving rondom de kerk is geheel vernieuwd. De gebakken- en natuursteen verhardingsmaterialen geven veel karakter aan dit mooie plekje.

11. Doctor Nolensstraat

De Doctor Nolensstraat is nieuw ingericht als ontsluitingsweg en markeert duidelijk de zuidelijke entree van de vernieuwde kern van Bocholtz.

12. Herver

In de Herver is zowel ondergronds als bovengronds de infra klimaatbestendig vernieuwd.

13. Vlengendaal

De Vlengendaal met haar bijzondere tunneltje markeert het einde van het werk.


Blauwe zone

Met ingang van 1 juni 2022 is de nieuwe situatie ‘blauwe zone’ in de kern van Bocholtz van kracht. In deze zone met de herkenbare blauwe markering mag u kort parkeren met een parkeerschijf. U mag de toegestane parkeertijd niet overschrijden. Handhaving zal vanaf 1 juni toezien op het juist parkeren in de parkeervakken én het juiste gebruik van de blauwe zone.

Super bedankt!

Het projectteam van de gemeente Simpelveld, RA+ ingenieurs en BLM Wegenbouw kijken tevreden terug op een prettige samenwerking en een mooi eindresultaat. Namens dit team willen we de inwoners en ondernemers van Bocholtz hartelijk danken voor hun bijdrage en de goede samenwerking. We hebben met veel plezier mogen werken en zijn trots op het mooie resultaat. Super bedankt!

Zie ook