Basisschool Bocholtz en kinderdagopvang Jij en Ik/ BSO Ziezo Humankind hebben sinds woensdag 6 maart een Voedselbosje.

Leerlingen van school plantten samen met kinderen van kinderdagverblijf Humankind én IVN Natuureducatie het bosje op hun plein. Wethouder Hodinius van de gemeente Simpelveld opende het Voedselbosje tijdens de officiële opening op 6 maart.

Lekker en leerzaam

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf.  Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de school zelf mee aan de slag gaat.

Een bosje om van te eten

Na een korte uitleg van de hovenier van CNME Maastricht, mochten de kinderen de jonge planten in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. De leerlingen wisten daar wel raad mee.

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en Kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De natuurorganisatie legt samen met een aantal partners de komende tijd 30 voedselbosjes aan in de regio Zuid-Limburg. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het Voedselbosje in Bocholtz is een samenwerking van IVN met LEADER Zuid-Limburg, het rijksprogramma Jong Leren Eten, CNME Maastricht, Stichting de Rollen, Basisschool Bocholtz en Humankind locatie Bocholtz.

Fruitweide

Het voedselbosje maakt onderdeel uit van de fruitweide die basisschool Bocholtz in 2016 van de gemeente Simpelveld in ontvangst heeft mogen nemen. Inmiddels biedt de fruitweide een moestuin, insectenhotel, grasveld en een buitenleslokaal. De toevoeging van het voedselbosje is een logische stap in de ambitie van de basisschool Bocholtz, kinderopvang Humankind en de gemeente Simpelveld voor een (nog) gezonde(re) jeugd.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doet IVN door de natuur in de harten van mensen te brengen. IVN laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Ruim 150 professionals, 26.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focust IVN op vier kernthema’s: Kind & Natuur, Natuur in de buurt, Natuur & Recreatie en Natuur & Gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!