Als een aanvraag niet in het omgevingsplan past, is de aanvrager van een omgevingsvergunning verplicht tot participatie met derden. De gemeenteraad heeft aangegeven wanneer zij dit nodig vindt. Bijvoorbeeld bij plannen die impact hebben op de omgeving, zoals:

·       het bouwen van (meerdere) woningen, winkels, bedrijven;

·       maatschappelijk vastgoed;

·       de aanleg van een kampeerterrein;

·       projecten voor de opwekking van energie;

·       grotere reconstructies van de infrastructuur.

Wij hebben een handleiding voor een succesvolle participatie beschikbaar en gaan graag met de aanvrager hierover in overleg, voordat een aanvraag wordt ingediend. Belt u dan met ons of stuur een mail naar info@simpelveld.nl.

Advies: overleg met uw buren

In alle andere gevallen, als de aanvraag wel past in het omgevingsplan, is participatie niet verplicht. Bijvoorbeeld bij:

·       het (eenlaags) aanbouwen aan de woning;

·       het bouwen van een garage;

·       het plaatsen van een airco-unit of dakkapel;

·       dan wel bij een gevelwijziging.

De aanvrager is vrij om zelf te bepalen of hij bij zijn aanvraag aan participatie wil doen. Wij adviseren echter altijd met uw (directe) omgeving te communiceren, als u gaat verbouwen.

Participatie heeft het voordeel dat de aanvrager hoort of er draagvlak is voor het plan en of er mogelijk aanpassingen nodig zijn. De gemeente betrekt de uitkomst van verplichte participatie bij besluitvorming.

Wanneer en voor wie is participatie verplicht?

Overheden zijn verplicht aan participatie te doen bij de voorbereidingen van een omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsprogramma, projectbesluit, omgevingsverordening en waterschapverordening.
Een initiatiefnemer (diegene met een plan of idee) wordt aangemoedigd om aan participatie te doen, maar is dat niet altijd verplicht. De gemeenteraad kan gevallen aanwijzen waarin participatie wél verplicht is. Het gaat dan om activiteiten die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een omgevingsvergunning nodig is. De gemeenteraad van Simpelveld heeft op 6 oktober 2022 gevallen aangewezen wanneer dit het geval is. Het gaat dan om plannen met enige ruimtelijke omvang en gevolgen voor de omgeving (zie Gemeenteblad 2023, 341350(externe link)(externe link) | in combinatie met Gemeenteblad 2023, 342664(externe link)(externe link) ).

Als een aanvraag niet in het omgevingsplan past, is de aanvrager van een omgevingsvergunning verplicht tot participatie met derden. Bijvoorbeeld bij plannen die impact hebben op de omgeving, zoals 
•    het bouwen van (meerdere) woningen, winkels, bedrijven, 
•    maatschappelijk vastgoed, 
•    de aanleg van een kampeerterrein  
•    projecten voor de opwekking van energie  
•    grotere reconstructies van de infrastructuur. 


Wij hebben binnenkort een handleiding voor een succesvolle participatie beschikbaar en gaan graag met de aanvrager hierover in overleg, voordat een aanvraag wordt ingediend.