Op zaterdag 18 maart 2023 is het zover: de Landelijke Opschoondag. Door heel het land gaan mensen op pad om de omgeving schoner te maken. Help jij ook mee om in gemeente Simpelveld zwerfafval op te ruimen? 

Tijdens deze landelijke opruimactie krijgt Nederland een grote schoonmaakbeurt. Hoe schoner de buurt, hoe meer het uitnodigt om het schoon te houden! Het doel is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval. 

Gemeente Simpelveld is al een aantal jaren actief bezig om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen en bovenal te voorkomen. Dit doen wij met verschillende projecten zoals de inzet van vrijwilligers die regelmatig in hun buurt afval rapen, het communiceren over zwerfafval en het faciliteren van opruimacties.

Wil jij ook bijdragen?

Dat kan! Om mee te doen aan deze landelijke opschoonactie kun je je aanmelden bij Nederland Schoon, via de website(externe link). Op deze website kun je een opruimactie aanmelden, individueel, in een groep, of als vereniging. Geen zin om een actie op te zetten? Je kunt ook aansluiten bij een andere aangemelde opruimactie, ook zichtbaar op de kaart. 

Wat heb je nodig?

Bij de gemeente kun je afvalknijpers, veiligheidshesjes, handschoenen en vuilniszakken krijgen om het zwerfafval op te ruimen. Als je gebruik wilt maken van deze materialen, maak dan telefonisch een afspraak om je aan te melden via 045 5448383. Je kunt de materialen dan ophalen in het gemeentehuis. De afvalknijper krijg je in bruikleen en mag je zolang gebruiken als je wilt. Vergeet niet een legitimatiebewijs mee te nemen naar het gemeentehuis. Na het ondertekenen van een bruikleenovereenkomst krijg je bovengenoemde materialen mee naar huis. Iedereen die vrijwilligerswerk doet voor gemeente Simpelveld is automatisch verzekerd bij een ongeval of het veroorzaken van schade. Het verzamelde afval wordt door de buitendienst bij je thuis opgehaald.

Kun je niet op 18 maart?

Je kunt ook op een andere manier helpen! Wist je dat er al veel inwoners van gemeente Simpelveld regelmatig op pad gaan om zwerfafval te prikken? Je kunt jouw gebied op de kaart van Nederland Schoon aanmelden, zo zien andere inwoners die ook vaker zwerfafval willen gaan opruimen in welk gebied jij actief bent. Voor materialen kun je de gemeente bellen via 045 5448383.