Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving. Meestal doen ze dat onopvallend en op de achtergrond. Maar deze personen zouden best eens in het zonnetje gezet mogen worden. Kent u zo iemand en vindt u dat deze persoon publieke erkenning verdient? De meest waardevolle waardering voor hem of haar is het toekennen van een Koninklijke Onderscheiding of ‘lintje’.

Iedereen mag zo’n lintje aanvragen. Hoewel Koningsdag 2025 nog heel ver weg lijkt, starten nu al de voorbereidingen voor de Koninklijke Onderscheidingen. Om mensen te kunnen voordragen zijn wij afhankelijk van ideeën van verenigingen, maatschappelijke organisaties en inwoners. Die weten immers het beste wie zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving.

We kennen in ons land verschillende momenten om een Koninklijke Onderscheiding uit te reiken. Dat zijn de Algemene Gelegenheid (de laatste werkdag voor de viering van Koningsdag op 27 april) en de Bijzondere Gelegenheid. Als de aanvraag wordt gedaan voor een Bijzondere Gelegenheid dan moet die gelegenheid wel verband houden met de verdienstelijke activiteiten. Een voorbeeld: de vrijwilliger die zich jarenlang inzet voor een hulpverleningsorganisatie kan de onderscheiding ontvangen tijdens een jubileum van die organisatie.

Kent u iemand die volgens u een lintje verdient? Reageert u dan alstublieft. De aanvragen voor de Algemene Gelegenheid 2025 kunt u indienen tot 1 juli 2024. 
Aanvragen voor een Bijzondere Gelegenheid moeten uiterlijk 6 maanden voor de uitreikingsdatum worden ingediend.

Voor informatie over het aanvragen van een Koninklijke Onderscheiding kunt u bellen met het kabinet van de burgemeester tel: 045 – 5448301 of mailen naar bestuur@simpelveld.nl. 


Of kijk op de website van  het Koninklijk Huis en op lintjes.nl.  Daar kunt u ook een voorstelformulier downloaden.