“Een fiets betekent vrijheid” – Peter van Rooij over zijn vrijwilligerswerk bij TGO Simpelveld
Elke maandag trekt Peter van Rooij de containerdeur open van de fietsenwerkplaats bij TGO Simpelveld. De geur van rubber en olie komt hem tegemoet. Tussen stapels banden, zadels, spatborden en versleten kettingen maakt hij samen met bewoners van de opvang oude fietsen weer rijklaar. “Het is mooi werk. Je ziet direct resultaat. En nog mooier: je ziet wat het voor een ander betekent.”

Peter is samen met zijn naamgenoot Peter Gillissen vrijwilliger in de fietsenwerkplaats. Hij begon hier na een open dag, samen met zijn vrouw. “Zij vond de kledingbank leuk en ik begon daar ook en zag toen de vraag naar fietsenmakers. Ik fiets veel en repareer al van jongs af aan mijn eigen fietsen. Dus toen dacht ik: dit past bij mij.”
Elke maandag werkt Peter een paar uur samen met een van de bewoners Ahmet “Hij spreekt goed Engels en is handig. Je ziet hem groeien. Eerst deden we alles samen, nu werkt hij ook al zelfstandig in de reparatiewerkplaats. Soms ook op andere dagen. Dan komt hij hier op vrijdag of zondag en sleutelt hij zelf aan de fietsen.”
Iedereen weer mobiel
Niet iedereen weet hoe een fiets werkt. “Veel jongens komen uit landen waar fietsen helemaal niet vanzelfsprekend zijn,” vertelt Peter. “Dan moet je echt vanaf nul beginnen. Zelfs een band plakken of een spaak vervangen is dan nieuw. Maar het mooie is: ze willen leren. En ik kan iets overdragen.”
De werkplaats krijgt regelmatig fietsen gedoneerd of koopt fietsen voor een prikkie op – sommige in goede staat, andere met flink wat mankementen. Peter selecteert wat nodig is. “Soms zijn het kinderfietsen, soms damesfietsen. We kijken wat er op dat moment het hardst nodig is. We hebben niet alles aan gereedschap of onderdelen, dus we improviseren ook veel.” Bewoners kunnen de gerepareerde fietsen zelf kopen voor een klein bedrag, ze krijgen een contract en zorgen daardoor goed voor hun fiets. Inmiddels heeft al een groot gedeelte van de TGO-bewoners een eigen fiets.
Meer dan techniek alleen
Wat Peter het meest waardevol vindt? De gesprekken. “Het is niet alleen sleutelen. Je leert elkaar kennen. Je hoort over elkaars gezin, over school, over waar ze vandaan komen. Je bouwt een band op. En dan merk je: we verschillen misschien van achtergrond, maar als mensen lijken we op elkaar.”
Hij herinnert zich een moment waarop een kind stralend wegreed op een net gerepareerde fiets. “Ze hebben zo weinig, maar een fiets betekent ineens vrijheid. Ze kunnen naar school, boodschappen doen, het dorp in. Het geeft hen letterlijk en figuurlijk bewegingsvrijheid.”
Waarom vrijwilligerswerk loont
Peter werkt nog in de zorg en op maandagochtend als vrijwilliger bij TGO. “Je hoeft niet met pensioen te zijn om iets bij te dragen,” zegt hij met een glimlach. “Ik doe dit omdat ik er energie van krijg. En omdat ik zie wat het oplevert, voor die ander én voor mezelf.”
Ook nieuwe vrijwilligers zijn welkom. “Je hoeft geen fietsenmaker te zijn. Als je contact kunt maken, kun je hier echt iets betekenen. Via de kledingbank, kinderactiviteiten of de fietsenwerkplaats – er is van alles te doen het contact met mensen opent je wereld. En het geeft voldoening. Je ziet direct het verschil dat je maakt.”