Mag ik u een knuffel geven?

21 oktober was het precies 100 dagen geleden dat ik geïnstalleerd werd als burgemeester van gemeente Simpelveld. De hoogste tijd om terug te blikken op mijn eerste stappen in deze prachtige functie!

Al sinds de eerste dag, de dag van mijn installatie op 13 juli, voel ik me thuis in Simpelveld. Ik ben hier geboren en 28 jaar getogen en na 25 jaar weer thuis gekomen. En na al die jaren voelt het nog steeds als een warm bad. Wat heb ik hartverwarmende reacties gekregen en bijzondere ontmoetingen meegemaakt. Een heel bijzondere ontmoeting was mijn kennismaking met een lieve dame, die spontaan vroeg: “mag ik u een knuffel geven?”. Zo lief!

Een hoogtepunt kan ik niet noemen, dan zou ik immers de rest tekort doen. Het is een aaneenschakeling van veel mooie ontmoetingen. Zoals ik al in mijn toespraak bij de installatie zei: ‘Ik verheug me het meest op het contact met de inwoners” en die momenten staan me dan ook het meest bij. 

Zo herinner ik me nog goed de kennismakingsavond met de verenigingen in onze gemeente. Maar liefst 55 verenigingen gaven gehoor aan onze oproep om kennis te maken in ‘Oud-Zumpelveld’. Wat een mooie avond vol verbindingen was dat! Ook kijk ik terug op een gezellig burgemeestersontbijt op mijn kamer met de leerlingen van basisschool ‘De Meridiaan’. Ik genoot van de openheid en spontaniteit van deze kinderen. 

Ik bezocht de mooie evenementen in onze gemeente, zoals het ‘SprookjesEvent’. Ongelofelijk hoe de vrijwilligers zich inzetten om er elk jaar weer een fantastisch evenement van te maken. Tijdens de open dag van de Vrijwillige Brandweer Bocholtz mocht ik samen met ons college een plaquette onthullen, ter ere van het 200-jarig bestaansfeest. 

Ook de kennismakingsgesprekken met onze raadsleden hebben indruk op me gemaakt. Ik heb de raadsleden gevraagd om iets persoonlijks, iets waar ze trots op zijn, mee te nemen. Dat leverde mooie, persoonlijke en soms emotionele verhalen op. Ik ben ontzettend blij met en trots op deze mensen die zich inzetten voor een beter Simpelveld. 

Nog meer memorabele momenten zijn het overbrengen van felicitaties aan jubilerende bruidsparen. Ik heb al een aantal gouden en zelfs diamanten bruidsparen mogen ontmoeten. Ik heb genoten van hun verhalen over de liefde. Ook dat is verbinding! ,

In september had ik de eer om voor de eerste keer een Koninklijke Onderscheiding te mogen uitreiken, aan de heer Rutten. Hij werd compleet verrast en was ontzettend dankbaar voor deze waardering. Ik hoop dat ik nog vele onderscheidingen mag uitreiken, want ik ben ervan overtuigd dat er binnen onze gemeente meer mensen een lintje verdienen.

Zoals jullie kunnen lezen spreek ik in superlatieven. Maar het is niet alleen maar goud wat blinkt. Helaas hebben we ook in Simpelveld te maken met ondermijning, drugscriminaliteit en overvallen. Niet zo’n leuke woorden, maar ook daar hebben we mee te maken. Samen met het team van Openbare Orde en Veiligheid zet ik in om voor iedereen een veilige omgeving te creëren. Wekelijks overleggen we en nemen we stappen om een veilig Simpelveld te waarborgen. Ook dat hoort bij mijn taken als burgemeester.

Natuurlijk mag ik de medewerkers van de gemeente en de collegeleden niet vergeten. Door hun inzet heb ik immers de kans gekregen om zoveel mensen te ontmoeten. En ook zij hebben ervoor gezorgd dat ik me hier zo welkom en thuis voel. 

Bij mijn installatie zei ik dat ik vooral benaderbaar, zichtbaar en toegankelijk wil zijn voor de inwoners van de gemeente Simpelveld. Ik hoop dat ik dit in mijn eerste 100 dagen heb laten zien. En ik beloof u dat ik dit zeker in de toekomst blijf doen! Als burgermoeder ben ik er voor u. Laten we de komende tijd vooral contact met elkaar houden. Om samen met u, de gemeenteraad, het college en de gemeentelijke organisatie de goede dingen voor Simpelveld te doen. Als u met mij in gesprek wilt, kunt u mailen naar bestuur@simpelveld.nl of bellen naar 045 5448301.