Over Simpelveld

Over Simpelveld

 • Simpelveld: Poort van het Heuvelland

  Blik in het heuvelland

  Kernen Simpelveld en Bocholtz
  Aantal inwoners: 10.918 (peildatum 31-12-2012)
  Totale oppervlakte: 1640 ha

  Het prachtige heuvelachtige landschap is het decor voor de gemeente Simpelveld, gelegen in het beekdal van de Eyserbeek. Een dal met steile hellingen en heuvelplateaus met weidse uitzichten. Wie landelijk wil wonen met alle voorzieningen bij de hand, vindt dat in Simpelveld. Behalve een nieuw centrum met een gevarieerd winkelaanbod en levensloopbestendige appartementen heeft de gemeente ook goede voorzieningen in het basisonderwijs, (ouderen)zorg, sport en recreatie.

  In Simpelveld en Bocholtz vind je nog dat echte dorpsgevoel, waar mensen elkaar kennen en tijd voor elkaar maken. Beide dorpen hebben een bruisend verenigingsleven, van de fanfare en het zangkoor tot de voetbalvereniging en de badmintonclub, van de schutterij en de scouting tot de heemkunde- en carnavalsvereniging. U vindt ze allemaal terug in de gemeentegids.

 • Simpelveld in het hart van een grenzeloze regio.

  Simpelveld ligt in het hart van de regio Zuid Limburg. Zuid -Limburg maakt werk van grenzeloze groei, door te investeren in grensoverschrijdend openbaar vervoer, door krachten te bundelen over de grenzen heen. Simpelveld ligt in deze regio centraal. Met aan de ene kant de stedelijke regio Parkstad Limburg, aan de andere kant de charme van het Limburgse Heuvelland en op een steenworp afstand de keizersstad Aken, die zich manifesteert als het centrum van de high-tech-industrie. Dat maakt Simpelveld tot een prima uitvalsbasis om te wonen, te werken en te ontspannen. 

  Simpelveld, daar begint het ... (opent in Youtube)

 • Historie: de namen Simpelveld en Bocholtz verklaard.

  Wapen van Simpelveld

  De beide namen zijn al heel oud. Voor de juiste betekenis moeten we terug naar de oudste schrijfwijze, en dat is te beginnen in 1137, in de 12e, 13e en 14e eeuw telkens: Simplevei, Semplovei, Sempelvey, of Senplovoir, Sainplovoir. De eerste reeks (Simplevei) is de Oud-nederlandse voortzetting van de oorspronkelijke naam, de tweede reeks (Senplovoir), waarin de “r” niet werd uitgesproken, is de Luikse, Romaanse vorm van die eeuwen.

  De oorspronkelijke naam kan zijn geweest: Simploviacum (‘huis van Simplovius’), gegeven in de Romeinse tijd door de Gallo-Romeinse bewoners van het dorp. Een andere verklaring is dat de oudste naam heeft geluid: Sempervivetum (‘begroeid met altijd groene wilde struiken, b.v. hulst’), zo genoemd naar het uitzicht van ons gebied door de kolonisten uit Wallonië na de Romeinse tijd, misschien in de 6e - 8e eeuw, tijdens het Merovingische Koninkrijk.

  De naam Bocholtz zou daarentegen Germaans zijn. De oudste (bekende) schrijfwijze van Bocholtz is ‘Bukehout’ in 1253. De betekenis is beukenbos of beukenhout (Buche of beuk en dan Holz of hout). De naam is gegeven naar een kenmerkende begroeiing van de plaats, mogelijk lag er toen een tamelijk uitgestrekt beukenbos. Deze naam komt voor op verschillende plaatsen in allerlei landen, o.a. Duitsland, België en Frankrijk, soms al in de 7e eeuw.

  Meer weten: Heemkundevereniging De Bongard.

 • Simpelveld dat is Limburg op zijn best.

  Limburg op zijn best

  Gemeente Simpelveld is het ideale startpunt voor wandel- en fietstochten, of dagtrips naar de toeristische attracties in Parkstad Limburg. Genieten van het Bourgondische leven in Limburg? In Simpelveld kan dat. Rust, ruimte, natuur en gastvrij ontvangen worden, dat is Limburg op zijn best. Wij hebben een breed en gevarieerd aanbod aan gezellige restaurants en overnachtingsmogelijkheden van een bungalowpark tot nostalgische Limburgse hoeves.

  In Simpelveld zelf is genoeg te beleven. Wij zijn de thuishaven voor de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Wanneer u vanaf het nostalgische station met de stoomtrein vertrekt waant u zich even terug in de tijd. Of u stapt in de wereld van de sprookjes of de Romeinen, tijdens een van onze evenementen. Wilt u weten wat er nog meer op toeristisch vlak te beleven is? U vind het allemaal terug op de website toeristischsimpelveld.nl of kijk voor een impressie op youtube Simpelveld, dáár begint je vakantie ....