Nieuwe bestemming Loretoklooster en klooster Damiaan

Nieuwe bestemming Loretoklooster en klooster Damiaan

Nieuwe bestemming Loretoklooster en klooster DamiaanIn Simpelveld liggen twee grote kloostercomplexen, gesticht in de periode van de ‘Kulturkampf’ (1872 - 1879) in Duitsland.

Historische gebouwen die dankzij een nieuwe invulling voor volgende generaties bewaard blijven. In het voormalige klooster Damiaan is sinds enkele jaren de internationale Butleracademie gevestigd:

In het Loretoklooster opent in het voorjaar van 2018 een nieuw museum haar deuren: De Schat van Simpelveld. In het museum worden bijzondere kunstschatten tentoongesteld, uniek voor Nederland. Het gaat om zogenoemde paramenten, rijk versierde kerkelijke gewaden die vanuit het atelier in Simpelveld de hele wereld over gingen. De Akense stichteres Clara Fey runde haar orde als een bedrijf. Om aan geld te komen, zette zij een kunstwerkplaats op waar alleen de allerhoogste kwaliteit goed genoeg was. Wat weinigen weten, is dat deze werkplaats zou uitgroeien tot een atelier van wereldfaam. In de bloeiperiode van het katholicisme konden de zusters nauwelijks aan de enorme vraag naar hun verbluffende vakmanschap voldoen.

Hoogstwaarschijnlijk wordt Clara Fey op 6 mei 2018 zalig verklaart in de Dom in Aken.