Aandacht voor jonge mantelzorgers

Aandacht voor jonge mantelzorgers

Vorige week zijn jonge mantelzorgers in het zonnetje gezet met een cadeaubon

Wethouder Thijs Gulpen ging bij vier van de jongeren langs om het cadeautje persoonlijk af te geven,  en ze vooral ook een hart onder de riem te steken.
Als er thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war is, dan heeft dat impact op het hele gezin en zeker op kinderen. Ze groeien op in een situatie waarin iemand zorg nodig heeft. Dat kan allerlei gevolgen hebben. Kinderen maken zich zorgen, ze moeten thuis meehelpen of ze zorgen zelf voor het familielid. Die kinderen zijn jonge mantelzorgers. Wethouder Thijs Gulpen: “Ze vinden het vaak fijn en vanzelfsprekend om voor een familielid te zorgen, maar die zorg kan ook een belasting worden. Dat willen we graag voorkomen en daarom hebben we in Simpelveld regelmatig contact met de jonge mantelzorgers.”
Er kan zich van alles voordoen, een zus met een spierziekte, een vader die verslaafd is, een moeder die somber is, een broertje dat nooit rustig kan zijn. Als je daarmee opgroeit, weet je niet beter. Die kinderen herkennen zichzelf niet als mantelzorger. Laat staan dat ze daar aandacht en begrip voor vragen. Ze zien dat hun ouders het al moeilijk genoeg hebben, dus doen ze niet ‘lastig’. “Soms ten koste van zichzelf”; aldus de wethouder. “Dat hoeft natuurlijk niet altijd negatief uit te pakken, maar er moet wel aandacht voor zijn, zeker in tijden van corona. Zodat we de situatie kunnen benoemen, het kind zich kan uiten en we een oogje in het zeil kunnen houden.”

Met ons is niks vreemds aan de hand
Wethouder Thijs Gulpen: “Al enkele jaren geven vrijwilligers in samenwerking met Impuls en Steunpunt Mantelzorg gastlessen in groep 7 en 8 van de basisscholen. We bieden de jonge mantelzorgers de mogelijkheid om samen iets te ondernemen. Dat gebeurt onder begeleiding van een jongerenwerker van Impuls. De kinderen doen iets leuks, maken plezier, maar er is ook aandacht voor hun situatie als jonge mantelzorger. Herkenning in elkaar vinden, dat is belangrijk. Het besef: ‘met ons is niks vreemds aan de hand, het speelt bij anderen ook’. En de erkenning dat het niet altijd gemakkelijk is, ook daar is aandacht voor, desnoods individueel als daar behoefte aan is.”

Ondanks corona zijn er ook het afgelopen jaar activiteiten geweest. Daarnaast heeft jongerenwerker Saskia Gras regelmatig contact met de jonge mantelzorgers en hun ouders via allerlei digitale kanalen. 

Soms kun je wel wat hulp gebruiken
Het zorgen voor een familielid, in combinatie met je opleiding, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je? Wil je daar eens over praten? Neem dan contact op met jongerenwerker Saskia Gras via telefoonnummer: 0623580159
Email: sgraspisters@impulskerkrade.nl 
Facebook ( dinsdag- en donderdagmiddag) chat mogelijkheid van 14:00-16:00 uur
Saskia Impuls Simpelveld-Bocholtz | Facebook