Romeinse fietsroute door Simpelveld en Voerendaal

Adres
Markt 1
6369 AH Simpelveld

•  Openingstijden
•  Over Simpelveld
 

Contactinformatie

Doe een klacht
Terug naar home

Romeinse fietsroute door Simpelveld en Voerendaal

Dit item is verlopen op 15-10-2019.

Het Romeins verleden van Zuid-Limburg wordt steeds meer omarmd. Gemeente Simpelveld is al enkele jaren actief aan de slag met het Romeinse thema om dit meer beleefbaar te maken.

Er zijn inmiddels een aantal wandelingen uitgezet, gemarkeerd door cortenstalen beelden en informatiezuilen. Nieuwe loot aan de stam is de Romeinse fietsroute, die inwoners en bezoekers vertelt over hoe de Romeinen hier leefden en wat hiervan nu nog merkbaar en zichtbaar is.

Nieuwe fietsroute
De nieuwe Romeinse fietsroute wordt gepresenteerd in de week vóór het evenement Nationale Archeologiedagen, waar de beide gemeenten Voerendaal en Simpelveld met een aantal activiteiten aan deelnemen. Aan de hand van het bekende knooppuntensysteem komen fietsers, die de Romeinse fietsroute volgen, in aanraking met wat de Romeinen hier aangelegd, ge- en verbouwd hebben. Uiteraard zijn er een aantal pleisterplaatsen onderweg, waar een hapje en een drankje genuttigd kan worden en waar voornamelijk streekproducten gepresenteerd worden, die ten dele ook uit de Romeinse tijd stammen.

Invloeden van de Romeinen
Rond 50 voor Christus legden de Romeinen een weg aan door Zuid-Limburg, de Via Belgica.
De invloeden die de Romeinen door deze weg op deze regio hadden, zijn tot op de dag van vandaag  merkbaar. Wijn, kersen, varkens en kippen waren vóór de komst van de Romeinen hier onbekend. 
Veel van het Romeinse erfgoed is dan ook nog actueel.

Presentatie 
Op dinsdag 8 oktober  wordt de nieuwe fietsroute gepresenteerd. De wethouders van de gemeenten Simpelveld en Voerendaal, die toerisme in hun portefeuille hebben, Hub Hodinius en Peter Thomas fietsen vanaf het station van De Miljoenenlijn naar Vakantiehoeve Simplevei aan de Hennebergweg 1 in Simpelveld.

Fietstochten onder leiding van een gids tijdens de Nationale Archeologiedagen
Tijdens het weekend van de Nationale Archeologiedagen, op zaterdag 12 en zondag 13 oktober worden er twee begeleide fietstochten over het tracé van de Romeinse fietsroute georganiseerd.
Hoe boeiend, actueel en inspirerend het Romeins verleden is, kunnen de deelnemers beleven onder de bezielende begeleiding van gids en meesterverteller Marc Hermans. 
Op zaterdag 12 oktober is de start om 13.30 uur bij Romeinse Villa Voerendaal in Voerendaal (Steinweg 7) en op zondag 13 oktober om 11 uur bij de Romeinse Expositie in Bocholtz (Wilhelminastraat 17). Deelname is gratis.